“Eduquem Junts” arriba a la 10a edició

El taller del CDIAP ASPRONIS a Santa Coloma de Farners introdueix les famílies d’origen estranger a l’escola

Per 10è any consecutiu, el centre d’atenció precoç (CDIAP) de la Fundació ASPRONIS s’ha encarregat a Santa Coloma de Farners del taller “Eduquem Junts”, una iniciativa promoguda des de l’Àrea d’Educació i Benestar Social de l’Ajuntament que facilita l’adaptació a l’escola dels infants i les famílies d’origen estranger en edat preescolar.

El taller ha comptat novament amb una alta participació de les famílies de nadons nascuts al 2016 d’origen estranger i que iniciaran l’escolarització a Educació Infantil el proper curs 2019-2020. Les sessions lúdiques d’enguany, d’aproximadament 50 minuts, han comptat amb 6 grups de 4 infants cadascun on han estat presents el pare o la mare. Com en les anteriors ocasions, han tingut prioritat els infants que no hagin assistit a cap escola bressol o que no tinguin germans grans. La durada del projecte ha estat de 4 mesos amb un total de 15 sessions per grup en horari de dijous i divendres, de 3 a 6 de la tarda.

A partir de la creació d’un espai de joc i confiança, les tres professionals del grup –una pedagoga, una psicopedagoga i una psicòloga- han potenciat l’escolta, la parla i els actes dels nens i les nenes mitjançant la llengua catalana i l’ús de materials diversos, per tal que l’infant s’interessi, gaudeixi i es relacioni i satisfactòriament amb l’adult. Així mateix, s’ha transmès als pares i les mares la importància del joc i la relació amb l’adult en aquestes primeres edats com a base per al desenvolupament de les capacitats del llenguatge (desig d’expressar i comunicar) i l’aprenentatge (desig de saber i aprendre). Els infants han après a interactuar amb altres infants i amb els adults, a interioritzar dinàmiques de funcionament de grup i assimilar la llengua catalana com a mitjà d’interrelació.

Finalment, el taller també ha jugat un paper complementari en l’atenció sociosanitària a l’infant en tant que l’equip de professionals pot detectar de forma precoç trastorns que es manifesten en el desenvolupament i poden comportar dificultats en l’aprenentatge preescolar, de manera que es guanya temps per a la intervenció i el tractament per a la millora.