Simpòsium sobre inclusió esportiva

El Club Esportiu El Vilar i el Vela Blanes, protagonistes del Simpòsium sobre inclusió esportiva

El passat dijous 15 de febrer l’Auditori 1899 del FC Barcelona va acollir el Simpòsium sobre la inclusió en els clubs esportius​, un acte per posar en valor què suposa incorporar una secció Special, formada per persones amb discapacitat intel·lectual, en un club ordinari i quin és el procediment a seguir.

L’acte va comptar amb el testimoni del Club Esportiu El Vilar com a exemple d’inclusió en club esportiu amb el Club Vela Blanes, on practica vela accessible des de fa 10 anys. Xavier Manresa, president del CE El Vilar, que també és comodor del Club de Vela Blanes, i el director esportiu del Vela Blanes, Juan Miguel Aguirre, van protagonitzar amb el cas d’inclusió d’esportistes en la pràctica de la vela al Club local, a l’empara de la Federació Catalana de Vela. Tots dos representants van posar èmfasi en el win-win que suposa la inclusió: un valor afegit en els clubs d’acollida i una millora de la satisfacció i de tecnificació dels esportistes, en aquesta pràctica d’inclusió efectiva esportiva i social.

Aguirre va definir la inclusió d’esportistes amb discapacitat a les files del Vela Blanes com un vell somni del club. També va destacar el munt d’experiències personals que ha reportat la inclusió d’esportistes amb discapacitat intel·lectual al Club, que enguany celebra el seu 75è aniversari.

Xavier Manresa va aportar la seva visió com a representant d’ambdós clubs: com a comodor, la satisfacció que suposa formar part d’un club obert a tothom, un exemple de club històric la tasca de qual va més enllà de la pràctica esportiva i que s’implica amb la ciutadania i les persones que menys accés tenen a l’esport; i com a recent president d’El Vilar, el fet que els esportistes tinguin l’oportunitat de gaudir dels beneficis de la pràctica d’aquest esport a l’aire lliure i poc habitual, i de comptar amb entrenadors professionals.
Tant Aguirre com Xavier Manresa es van felicitar pels convenis que periòdicament subscriuen ambdues institucions i avançaven amb molta il·lusió l’organització des del Club de Vela Blanes del Campionat de Catalunya Special el proper mes d’abril.

Altres exemples de seccions Special van ser el Club Natació Sabadell i el Barna Màgics de bàsquet. El Simpòsium -organitzat per la Fundació Barça i Special Olympics Catalunya amb el suport de la Federació ACELL – va lliurar els IX Premis Nacionals Special Olympics Catalunya, amb el Premi d’honor a títol pòstum a Francesc Martínez de Foix, que ens va deixar el passat mes de juliol.