Malgrat acull el 50è aniversari de la Fundació ASPRONIS

L’ajuntament impulsa una programació d’activitats durant el mes de març per donar visibilitat a l’entitat al municipi

 

Clica per fer més gran.

L’alcaldessa de Malgrat de Mar, Carme Ponsa, i el director general de la Fundació ASPRONIS, Francesc Durà, han presentat aquest matí a la sala de plens la programació d’activitats amb què l’Ajuntament malgratenc celebrarà el 50è aniversari que la Fundació commemora enguany i en farà partícip la ciutadania. Per això, ha programat actes per a tot tipus de públics que volen acostar l’entitat i les persones amb discapacitat intel·lectual al municipi.

El tret de sortida de la programació el donarà aquest diumenge 3 de març, a les 6 de la tarda, al Centre Cultural la projecció de la pel·lícula Campeones, guanyadora de tres premis Goya: millor pel·lícula, millor actor revelació (Jesús Vidal) i millor cançó. La sessió és gratuïta i les entrades es poden reservar prèviament al Centre Cívic o una hora abans de la projecció al Centre Cultural.

La programació seguirà el dijous 14, a dos quarts de vuit del vespre, amb una xerrada en què professionals i persones ateses de la Fundació explicaran els serveis amb veu pròpia. “ASPRONIS en primera persona” és el títol de la xerrada que serà també la inauguració de l’exposició fotogràfica que es podrà veure del 14 al 30 de març a la Biblioteca la Cooperativa. Es tracta d’un recull d’imatges dels serveis i l’activitat de l’entitat així com del primer calendari solidari que la Fundació ha editat per a aquest 2019, els guanys del qual finançaran el viatge a Abu Dhabi (Emirats Àrabs) de dues esportistes que competiran als Mundials Special que s’hi celebraran aquest mes de març.

L’endemà, divendres 15 de març, a les vuit del vespre, el Centre Cultural tornarà a ser espai de cinefòrum amb The Sessions, una pel·lícula protagonitzada per l’actriu nord americana Helen Hunt que tracta la sexualitat de les persones amb discapacitat. El debat posterior estarà conduït per la psicòloga i sexòloga Gemma Deulofeu, experta en sexualitat en persones amb discapacitat.

I diumenge 17, la cita és a les pistes esportives del Parc Francesc Macià, de deu del matí a dues del migdia. S’hi celebrarà una marató de sang organitzada pels Bombers de Malgrat i una jornada esportiva inclusiva en què participaran clubs esportius malgratencs. Es disputaran partits unificats –formats per persones amb i sense discapacitat- d’hoquei, bàsquet, futbol, etc.- i es podrà practicar i provar molts d’altres esports. En cas de pluja, la jornada es traslladarà al pavelló Germans Margall.

El públic infantil (de 4 a 10 anys) també tindrà una activitat exclusiva, un taller de ceràmica impartit per persones del Servei de Teràpia Ocupacional (STO). Serà a la Biblioteca la Cooperativa el dijous 28 de març a les 6 de la tarda. Es proporcionarà a la mainada  una  tassa  de  ceràmica precuita que

hauran de rascar i pintar. Uns dies després, caldrà tornar a la biblioteca a recollir  la  peça  que  al  STO envernissaran i couran al forn. L’activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia (20 places) a la biblioteca.

Arrelament a Malgrat

ASPRONIS té una forta presència a Malgrat de Mar i participa especialment de la vida social i esportiva de la ciutat. Disposa de quatre serveis al polígon industrial Can Patalina: el Centre Especial de Treball (CET) que ocupa un centenar de persones amb discapacitat intel·lectual i 60 especialistes que els donen suport;  el Servei Ocupacional d’Inserció (SOI), on 62 persones es preparen amb formació i hàbits per treballar al CET o en empresa; el Servei d’Inserció Laboral (SIL) per a la inserció de les persones en empreses del territori, i les oficines centrals de la Fundació des d’on dóna cobertura a tot el seu territori d’actuació (nord del Maresme i la Selva) i als centres que ASPRONIS té a Palafolls, Blanes i Santa Coloma de Farners.

Per a l’Ajuntament de Malgrat, la Fundació treballa en els darrers anys en l’àmbit social d’atenció en dos àmbits: s’ha encarregat dels infants amb necessitats educatives especials del casal municipal d’estiu durant els mesos de juliol i agost, i també s’ocupa d’unes hores anuals de Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) del programa PADAH per a la recuperació al domicili de residents al municipi que han rebut l’alta hospitalària de l’Hospital Comarcal de Calella. Es tracta d’una assignació d’hores d’atenció fruit d’un conveni entre l’Ajuntament de Malgrat de Mar i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. ASPRONIS aporta l’atenció professional de treballadors/es familiars dels casos que se li assignen.

L’esport és també un nexe d’unió i trajectòria sòlides: amb el Tennis Malgrat, amb qui des de fa molts anys practica tennis i pàdel, el Club Patí Malgrat, com a secció d’hoquei interior del mateix club –pioner en la inclusió esportiva de persones amb discapacitat intel·lectual-, i l’AECAM Blau de bàsquet, amb qui entrena també a les seves files i llueix samarreta conjunta.

La Fundació que enguany celebra 50 anys d’història va néixer a Blanes fruit de la unió de famílies amb fills/es amb discapacitat intel·lectual que lluitaven pels seus drets i per aconseguir recursos al territori per a una bona atenció de les persones. Avui és una entitat que atén més de 400 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, d’altres col·lectius en risc d’exclusió, i més de 1200 infants de mitjana anualment en atenció precoç a la comarca de la Selva i els municipis del nord del Maresme. Té una plantilla de 350 treballadors/es, de la qual més d’un terç té discapacitat intel·lectual. ASPRONIS contribueix a la qualitat de vida de les persones i les acompanya amb suports a fer realitat el seu projecte de vida. Per a això, disposa de serveis tranversals i suports per a la vida de les persones: atenció precoç, diürna, ocupacionals, formatius, llars-residència, residència, suport a la pròpia llar, centre especial de treball, inserció laboral en empreses, lleure, vacances i esport.