Participem al projecte “Treballant per al bon tracte”

Plena inclusión España y Protedis acompanyen 30 entitats en la prevenció de situacions de maltracte de les persones ateses

Des d’abril de 2019 i fins a desembre de 2020, tres membres de l’equip del Centre d’Atenció Especialitzada i Residència de la Fundació ASPRONIS participa en el projecte “Treballant per al bon tracte” que promou Plena Inclusión amb la col·laboració de Protedis, entitat que té com a missió la protecció de les persones amb discapacitat intel·lectual davant de qualsevol forma d’abús o maltracte. La finalitat és abordar el problema dels abusos en general i els sexuals en particular, i apoderar les entitats per prevenir, detectar i actuar en cas de situacions d’abús.

El projecte consta del pilotatge de 30 entitats a nivell estatal mitjançant formació i acompanyament per al foment de pràctiques i estils de suport basats en el bon tracte, i fomenta l’ús d’eines desenvolupades per Protedis per a la prevenció i actuació en centres o serveis d’atenció. Per part de la Fundació ASPRONIS, hi participen quatre membres de la residència: tres tècnics –la directora, la psicòloga i un dels coordinadors de torn- així com la mare d’una persona atesa en representació de les famílies.

Gairebé a l’equador de la planificació del projecte, i després de diverses formacions i reunions amb d’altres entitats participants amb el suport i seguiment de Protedis, la directora del centre d’atenció especialitzada i residència, Mercè Martret, ha presentat avui a les famílies del servei el Pla de Prevenció del Maltracte. Les famílies son un dels pilars del servei i també motor de canvi que col·labora a treballar per al bon tracte. La rebuda del Pla de Prevenció ha estat molt satisfactòria, amb moltes reflexions que han fet prendre consciència a tots plegats de quin és el tracte que estem donant a les persones i com l’hem de millorar. El Pla de Prevenció es basa en els resultats obtinguts de dos qüestionaris: un de diagnosi de l’estat de la qüestió al centre i un altre contestat pels professionals. Les accions que se’n deriven busquen millorar el bon tracte a les persones ateses en relació al centre, als professionals, als usuaris, a les famílies i a la societat.