Tres anys de Lectura Fàcil a Blanes i dos a Malgrat

Les biblioteques aposten pels clubs de lectura i la inclusió

Aquesta tardor es compleixen tres anys del Club de Lectura “Els Dilluns Llegim” compost per sis dones del Servei de Teràpia Ocupacional de Blanes, un espai setmanal dinamitzat per l’Anna Rosa, treballadora de la Biblioteca Comarcal. També serà la segona temporada que la Biblioteca de Malgrat acull un grup del Servei Ocupacional d’Inserció; un total de vuit persones, la majoria del grup de tercera edat, van l’últim dijous de cada mes a la biblioteca La Cooperativa a fer l’activitat que els agrada molt amb l’Ester, bibliotecària.

La lectura es fa mitjançant la “lectura fàcil”, un mètode que adapta el contingut dels llibres per tal que sigui més senzill llegir-los i comprendre’ls. No només pel que fa al text, també s’adapten les il·lustracions i la maquetació. És, per tant, un mètode inclusiu que elimina barreres a la comprensió, l’aprenentatge i la participació.

El club de lectura de Blanes segueix la dinàmica de començar a llegir individualment a casa o al taller ocupacional, i els dilluns es reuneixen a la biblioteca per posar en comú la lectura entre totes amb l’ajuda de la dinamitzadora. Enguany han triat Peter Pan, La gitanilla i Les aventures de Tom Sawyer. A partir d’aquesta primera sessió es troben un cop al mes i comenten el llibre, parlen de la trama, dels personatges, etc., i cadascuna explica que li sembla. De vegades, quan del llibre s’ha fet una pel·lícula, aprofiten per veure algunes escenes i així complementar la lectura.

Però no només ha llegit, el grup també ha fet altres activitats: una entrevista al científic i escriptor Salvador Macip, han participat en un programa de ràdio, han fet de booktubers i han enregistrat el seu propi vídeo en el qual recomanen la lectura del llibre El Fantasma de Canterville.

Cada estiu, per acomiadar el club fins al setembre, per vacances, conviden el grup a fer un gelat a la gelateria Giotto de Blanes, una cloenda dolça i ara ja esperada.