Xavier Oms, Medalla de l’Esport 2017 de les comarques gironines

La Generalitat premia Oms per la seva vinculació vital amb l’esport

Blanes, 9 de juny de 2017.- Aquest vespre, Xavier Oms i Bassols rebrà la Medalla de l’Esport 2017 de la Generalitat de Catalunya a petició de la Fundació ASPRONIS, entitat de la qual ha presidit el Club Esportiu El Vilar durant 11 anys. La Medalla de l’Esport és un guardó que reconeix el mèrit de persones de més de 65 anys vinculades a la pràctica o la promoció de l’esport. Oms sempre n’ha estat un entusiasta. N’ha practicat de manera activa al llarg de la seva vida, ha estat al capdavant de la gestió de clubs esportius i també ha endegat nous clubs de disciplines diverses i col·laborat desinteressadament en molts projectes esportius.

La seva trajectòria esportiva personal ha estat intensa: va jugar en l’equip juvenil de l’Espanyol. L’any 1956 va ser seleccionat per la selecció catalana de futbol juvenil, amb la qual va guanyar el Campionat d’Espanya d’aquell mateix any. També va jugar al Fabra i Coats i al Girona. Als 18 anys va deixar el futbol per dedicar-se als estudis universitaris de Farmàcia. Mentrestant, va començar a practicar judo a Barcelona, al Judo Condal, i l’any 1966, en tornar a establir-se a Blanes, va fundar el Club de Judo Blanes. També va practicar vela durant la seva joventut i va participar en diverses regates.

Pel que fa a la faceta institucional i de gestió, va ser membre de la Junta Directiva del Club de Vela Blanes durant la seva joventut i l’any 1968, a l’edat de 30 anys, va ser elegit com a President del Club Vela Blanes i es va fer càrrec de la construcció i ampliació del Club de Vela Blanes i de la creació de l’escola de vela. Va deixar la Presidència del Club l’any 1975, any en què per motius laborals es va traslladar a Bilbao on va treballar com a gerent del Club de Campo de la Sociedad Bilbaina. Al 1978 va tornar a Blanes per fer-se càrrec del negoci familiar, i es torna a implicar en la vida esportiva de la vila, per exemple, en l’activitat del Club de Judo Blanes, del qual va ser President i va ser assessorar l’Ajuntament per a la construcció del nou pavelló poliesportiu. Als anys 90, amb un grup de companys, va fundar el Club Kaiak Blanes.

L’any 2006 va ser elegit President del Club Esportiu El Vilar de la Fundació ASPRONIS, on va participar en el desenvolupament d’activitats esportives destinades a persones amb discapacitat intel·lectual. Durant el seu mandat, es va posar en marxa l’escola de vela accessible, en col·laboració amb el Club de Vela Blanes, i el club va ser l’amfitrió dels Special Olympics en les edicions de Lloret (2006) i Calella (2014). Al 2015 deixa la presidència del Club Esportiu El Vilar d’ASPRONIS.

Oms també ha estat vinculat a l’esport mitjançant la política: va ser regidor d’esports de l’Ajuntament de Blanes a la dècada dels 60 i de 2010 a 2013.