Taula rodona jornada empreses compromeses a Lloret de Mar.

ASPRONIS reuneix empreses i institucions amb compromís per la inserció laboral

L’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Climent Guitart col·laboren en la jornada

 

La Fundació ASPRONIS va reunir ahir dimecres, 3 d’octubre, empresariat, ajuntaments i entitats socials de les comarques de Girona i el Maresme a l’Hotel Guitart Central Park de Lloret de Mar en un matinal amb el títol “Empreses compromeses: inserció de col·lectius vulnerables”. La iniciativa d’ASPRONIS responia a l’objectiu de fomentar la inserció laboral de col·lectius vulnerables i posar en valor la feina per a les persones amb més dificultats d’inserció. La Fundació ofereix un servei d’inserció laboral que s’ocupa de la prospecció de llocs de treball adequats a les característiques de cada persona, l’adaptació i el seguiment de la feina de la persona al lloc de treball i l’assessorament en tot moment a les empreses. Per això, els destinataris de la jornada eren petita, mitjana i gran empresa, així com ajuntaments i institucions que vulguin dur a terme una política de responsabilitat social amb el territori amb la contractació directa o la promoció de contractació de persones en risc d’exclusió.

La subdirectora general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, M. Àngels Cuadrada, va ser l’encarregada de donar la benvinguda institucional a la jornada, junt amb Jaume Farré, director del programa Incorpora de l’Obra Social “la Caixa”. La part central va comptar amb l’experiència i el suport del programa Incorpora per a la inserció laboral amb una xerrada il·lustrativa a càrrec de Roger Casero, coordinador del programa Incorpora a Girona, el qual va explicar els beneficis personals i respecte a la societat que suposa tenir feina per als col·lectius vulnerables. Casero va remarcar que cada any, de mitjana, el programa Incorpora està assolint gairebé 1000 insercions a la demarcació de Girona. El guany d’aquestes insercions repercuteix directament tant en el benestar de la persona com a nivell social i econòmic en el conjunt de la societat.

Benvinguda jornada empreses compromeses

Seguidament, una taula rodona va promoure el debat sobre els avantatges i les dificultats en la formació i la inserció de persones amb discapacitat intel·lectual amb el testimoni d’empreses gironines i maresmenques de diversos sectors. Hi van participar Sandra Sauleda, gerent de Sauleda Pastissers i Càtering; Pere Cornellà, director general de Cafès Cornellà i president de Pimec Girona; Montse Manchón, responsable de Recursos Humans de Massimo Dutti Logistics, i Manel Manzano, cap de manteniment del Golden Bahia Hotels de Tossa de Mar. Sense defugir algun dificultat inicial en algun cas, que van poder solventar amb el suport dels tècnics de la Fundació ASPRONIS, els testimonis van apuntar com les insercions els han canviat dinàmiques i mirades envers la plantilla i les persones vulnerables. En molts casos, van estar d’acord que es tracta de treballadors complidors, rigorosos i amb gran afany per fer bé la feina. També van  destacar el paper que juga tenir feina per poder assolir fites personals per a les persones, com pot ser viure de manera independent.

La consultora social Nekane Navarro, de Beethik -Ètica (radical) per a empreses-, va posar de manifest les desigualtats que pateixen les persones amb discapacitat intel·lectual en el món laboral i va apel·lar al compromís de les empreses amb la societat. També va apostar per posar les persones al centre de les organitzacions, perquè fer-ho és “posar els valors, les emocions i la felicitat a l’empresa, com a éssers socials que som”, va dir Navarro.

La jornada va finalitzar amb el parlament de Cristina Cabañas, presidenta de la Fundació Climent Guitart i patrona de la Fundació ASPRONIS, la qual va agrair l’assistència i va encoratjar tothom a treballar per les persones vulnerables. Per part de  l’Ajuntament de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, regidor de Promoció Econòmica i alcalde accidental aquests dies, va subratllar el compromís dels ajuntaments amb les entitats socials mitjançant la contractació pública. Un cop clausurada la jornada, la Fundació Climent Guitart va oferir un esmorzar-networking als assistents.