ASPRONIS seleccionada per al projecte “Casa Meva” per a persones amb grans necessitats de suport

La iniciativa promou l’accés a l’habitatge a persones amb discapacitat intel·lectual greu

Plena Inclusión i Dincat piloten el projecte desinsititucionalitzador

La Fundació ASPRONIS ha estat seleccionada per al projecte “Mi Casa” o “Casa Meva”, una línia d’innovació i pilotatge dels fons de recuperació de la nova estratègia estatal de desinstitucionalització, amb l’acompanyament de Dincat i la Confederació Plena Inclusión. El projecte té com a objectiu implicar les entitats i l’administració pública per afavorir processos de desinstitucionalització o de prevenció de la institucionalització mitjançant el desenvolupament d’habitatges de vida independent i en la comunitat. Es concreta en permetre l’accés a aquests habitatges a persones amb discapacitat intel·lectual i grans necessitats de suport, prioritàriament, amb suport extens i generalitzat que desitgin iniciar una nova aventura vital.

En aquesta convocatòria hi participen un total de 12 entitats catalanes, cadascuna amb un model de desinstitucionalització. El disseny de les fases es durà a terme durant el primer semestre del 2022.  ASPRONIS va presentar al projecte la reforma de l’habitatge de l’antic centre d’atenció precoç (CDIAP) del carrer Monferrant de Blanes i seleccionarà el proper mes de gener tres persones candidates amb necessitats de suport extens i generalitzat que vulguin viure de manera independent.

Els criteris de selecció que les entitats participants al “Casa Meva” havien d’acomplir, a banda del fet que fossin persones amb discapacitat intel·lectual greu, eren 10 irrenunciables del projecte marc, d’entre els quals destaquen: que cada persona participant pugui disposar d’una habitació individual; hi hagi un Pla de Transició de la institució a la nova llar per cada un dels participants, centrat en la pròpia persona i la seva família i alineat a processos de desinstitucionalització definits per l’entitat; que s’incloguin sistemes d’avaluació; disposar de codi ètic, ERESS, i finalment aportar experiències en el desenvolupament de suports centrats en la persona.

Altres criteris, en aquest cas, marcats per la federació Dincat, han estat assegurar la representativitat de tot el territori i les diferents situacions vivencials que se’n puguin derivar, així com una gestió efectiva del projecte, la utilització de nova tecnologia i innovació en la millora de la gestió del projecte, i el compromís en l’execució.