Nou protocol d’actuació davant possibles casos de maltracte

Un equip de la residència l’ha consensuat a partir d’un projecte per al bon tracte de les persones ateses

El Centre d’Atenció Especialitzada i Residència de la Fundació ASPRONIS a Palafolls, Pinya de Rosa, ha presentat recentment un “Procotol d’actuació davant possibles casos de maltracte” consensuat per un equip de treball format per la directora del centre i psicòloga, Mercè Martret, la psicòloga Sandra Sánchez, les educadores Sara Herrero i Alba Monfulleda, Francesca Martínez, en representació de les famílies i Isaac Nafría, dels residents. Aquest protocol és una eina d’actuació interna que té l’objectiu de donar resposta i garantir els drets de les persones víctimes en cas de sospita d’abús o de maltracte. Parteix de la definició de ‘maltracte’ com a “acció o omissió que té com a resultat el dany a la persona amb discapacitat, que tant pot ser físic, psicològic, emocional, financer o material, sexual, per abandonament o negligència”.

El Protocol és fruit del projecte iniciat l’abril de 2019 i finalitzat al desembre de 2020 per tres membres del servei que van participar, juntament amb 30 entitats a nivell estatal, en el projecte “Treballant per al bon tracte” que van promoure Plena Inclusión amb la col·laboració de Protedis, entitat que té com a missió la protecció de les persones amb discapacitat intel·lectual davant de qualsevol forma d’abús o maltracte. La finalitat del projecte era abordar possibles abusos en general i els sexuals en particular, i apoderar les entitats per prevenir, detectar i actuar en cas de situacions d’abús.

Al febrer de 2020, l’equip participant ja va presentar el “Pla de Prevenció del Maltracte” a les famílies del centre. Malgrat la Covid-19 i tots els inconvenients derivats de les obres de la residència i el trasllat de les persones residents, l’equip ha seguit treballant des de la reflexió i el compromís amb el benestar i la qualitat de vida de les persones residents, i centrant-se en els seus desitjos, fins a materialitzar el protocol d’actuació en casos de maltracte.