El president Aragonès inaugura la reforma de la residència Pinya de Rosa

El centre ha estat remodelat íntegrament per a un millor confort de les 54 persones ateses amb discapacitat intel·lectual

El projecte ha estat finançat majoritàriament amb fons propis d’ASPRONIS i ha rebut subvencions del 0’7% de l’IRPF, la Diputació de Barcelona i Caixabank

 

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va inaugurar el passat dia 1 de juny la remodelació integral del centre d’atenció especialitzada i residència Pinya de Rosa de la Fundació ASPRONIS a Palafolls (Maresme) per a persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitats de suport extens i generalitzat. El centre atén 8 persones al centre de dia i 46 més en places residencials concertades amb la Generalitat.

La reforma de la residència era una necessitat per a l’acompliment normatiu del servei i per a la millora de la qualitat d’atenció quant a confort de les persones residents i de la plantilla. El desgast d’un centre que funciona, des de gener de 1984, les 24 hores al dia, els 365 dies de l’any, i que ha crescut en espais a mesura que ha crescut el nombre de residents i les seves necessitats de suport, feia urgent un nou edifici. La nova residència es va projectar en dues ocasions en un terreny cedit per l’Ajuntament de Palafolls a la Fundació ASPRONIS a finals de 2006. Però l’agost de 2019, l’Agència Catalana de l’Aigua va catalogar el terreny com a zona inundable, la qual cosa va fer decantar el patronat de la Fundació per reformar integralment i urgent l’edifici de la residència Pinya de Rosa.

Les obres es van dur a terme en plena pandèmia i en un temps rècord, poc més de 5 mesos, entre novembre de 2020 i abril de 2021. Han suposat un cost d’execució d’obra d’1’2 milions d’euros i un cost total del projecte d’1’5 milions.

Per fer-la possible s’ha comptat amb subvencions en base al 0’7% de l’IRPF de la Renda que gestiona la Generalitat de Catalunya, amb un total de 504.720€ de les convocatòries de 2020 i 2021, una subvenció de la Diputació de Barcelona de 200.000€ i un ajut de Caixabank de 50.000€.

La major part del finançament de l’execució del projecte, un 62%, ha estat assumida directament per la Fundació ASPRONIS entre part de les despeses de la reforma, els costos d’allotjament de les persones residents en un hotel durant les obres i el trasllat de la bugaderia abans ubicada a l’edifici de Palafolls –per guanyar espais a la residència- al Centre Especial de Treball de la Fundació a Malgrat de Mar, on es convertirà en una nova línia de negoci per a la creació de llocs de treball de persones amb discapacitat intel·lectual.

El projecte

A càrrec del Taller 17300 d’Arquitectura de Blanes, el projecte ha abordat les necessitats d’espai d’atenció comuns i les habitacions, l’adequació a les exigències de seguretat a la normativa vigent i l’assoliment d’un edifici eficient que garanteixi el confort dels residents i la plantilla amb el mínim impacte mediambiental i l’estalvi de costos energètics.

S’han obert grans finestrals per afavorir l’aprofitament de la llum natural i dels patis interiors com a lloc d’esbarjo dels residents. També s’ha potenciat l’adequació de l’espai als protocols de protecció de la privacitat i la intimitat de les persones residents, aspectes que l’equip tècnic de la residència ha treballat de manera molt activa i pionera en programes pilot de la federació estatal Plena Inclusión per a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Les habitacions, un total de 8 individuals i 19 de dues places, permeten l’atenció individualitzada i centrada en la persona que ASPRONIS aplica en la seva metodologia de treball, basada en els desitjos de la persona atesa.