COMUNICACIÓ
Actualitat

Ens ha deixat la presidenta d’honor d’ASPRONIS, M. Dolors Oms i Bassols

Lamentem informar-vos de la mort ahir a la tarda de la presidenta d’honor de la Fundació ASPRONIS, M. Dolors Oms, a l’edat de 82 anys.

Durant més de 30 anys (1992-2021), Oms ha ocupat la presidència de la Fundació. Als anys 90, ho va ser en qualitat d’alcaldessa de Blanes. Posteriorment, l’any 2000, quan va abandonar la política, va dedicar-se plenament i exclusiva a ASPRONIS fins a aconseguir una entitat sòlida i sanejada, i consolidar-la com a Fundació de referència en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual a la Selva i el nord del Maresme.

La vida de M. Dolors Oms ha estat de ple servei a les persones. La seva primera incursió en el món social i de reivindicació de drets va ser a finals dels 60, en la clandestinitat, a favor dels treballadors de l’hostaleria provinents del sud d’Espanya que feien la temporada turística a Blanes.

Arran d’aquestes experiències va decidir cursar els estudis d’Assistent Social a l’Institut de Ciències de l’Educació Social a Barcelona. El 1976 es va matricular a la Facultat de Dret a la Universitat de Barcelona però al tercer curs, al 1979, va abandonar els estudis en el que és el punt d’inflexió més important de la seva carrera professional: es va presentar a les eleccions municipals i es va convertir en la primera alcaldessa de la democràcia de Blanes, una de les primeres dones alcaldesses del país. Va ostentar l’alcaldia de la ciutat pel Partit dels Socialistes de Catalunya fins a l’any 1987, i va ser novament elegida entre 1991 i 1995.

La seva carrera professional va ser reconeguda al 2010 amb la Medalla al Treball President Macià, atorgada per la Generalitat de Catalunya, per la seva emprenedoria i acció social a favor de les persones amb discapacitat.

Al 2019 té l’honor de recollir la Creu Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya va concedir a la Fundació ASPRONIS en reconeixement a la trajectòria i la tasca a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual a la Selva i el nord del Maresme.

Des de l’ajuntament de Blanes, Oms va treballar intensament per vetllar per les condicions de vida dels ciutadans i sobretot per crear ocupació. A ASPRONIS ha treballat de manera voluntària i amb dedicació absoluta i incondicional des de l’any 2000 i fins al 2020, moment en què per motius de salut va demanar el relleu de la presidència.

L’any passat, el ple del Patronat de la Fundació va acordar atorgar-li la presidència d’Honor d’ASPRONIS en reconeixement a la seva trajectòria i el seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i d’altres col·lectius en risc d’exclusió social. També va acordar la creació dels Premis ASPRONIS, un dels quals portarà com a homenatge el nom “Premi M. Dolors Oms” i reconeixerà l’empresa o organisme que destaqui pel seu compromís social amb la missió d’ASPRONIS. La primera edició dels Premis se celebrarà la propera tardor.

El motor de vida de M. Dolors Oms sempre han estat les persones, i el seu anhel, una societat més justa per a tothom. A la Fundació ASPRONIS recordarem sempre la Dolors per la seva determinació, proximitat i sensibilitat.Skip to content